آبکاری اتصالات
آبکاری فرایندی متعلق به قرون اخیر نمی باشد ( آبکاری به روش الکتریکی)، از این روش آبکاری ایرانیان باستان در ۲۰۰۰ سال پیش استفاده می کردند. اما امروزه استفاده از آبکاری بیشتر اهمیت پیدا کرده است. به گونه ای که کاربرد آبکاری در اغلب صنایع به چشم می خورد. از جمله صنایعی که آبکاری در آن ها اهمیت دارد می توان به صنایع خودرو سازی، صنایع مخابرات، صنایع تولیدات قطعات الکترونیکی، صنایع تهویه مطبوع، صنایع ساخت در و پنجره و… اشاره کرد.
آبکاری
یکی از فرایندهایی که اگر شما قصد استفاده از اتصال دهنده ها را در دراز مدت دارید، باید مورد توجه قرار بگیرد پوشش دهی است. به طور خلاصه، آبکاری فرآیندی است برای قرار دادن لایه ای از فلزات و یا غیر فلزات بر روی فلزات یا غیر فلزات دیگر به منظور جلوگیری از فرایند اکسیداسیون، سایش، افزایش مقاومت سطحی و… است.
مزایای آبکاری:
-
زیبا سازی
یکی از کاربردهای اساسی آبکاری در زیبا سازی سطح فلزات می باشد.
-
جلوگیری از خوردگی شیمیایی
یکی از مهم ترین دلایل استفاده از آبکاری جلوگیری از خوردگی شیمیایی مواد است. از این رو به دو صورت این کار انجام می شود. یکی به این صورت که فلز مادر توسط فلزی که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد پوشش داده می شود و در روش دیگر فلز مادر با فلزی که خاصیت خوردگی بیشتری نسبت به فلز مادر دارد پوشش داده می شود.
در روش اول استفاده از فلزاتی با خاصیت خوردگی پایین به عنوان روکش است مثل روکش کردن عاشق آهنی با نقره.
در روش دوم که رایج ترین مثال آن آهن سفید( آهن گالوانیزه) می باشد، فولاد با لایه ای از روی که خاصیت خوردگی بیشتری نسبت به فولاد دارد پوشش داده می شود تا در مواجهه با محیط خوردگی فلز روی به جای فولاد خورده شود.
-
افزایش مقاومت سطحی
فلزاتی که از مقاومت سطحی کمی برخوردارند چه از جهت ضربه و چه از باب مقاومت سایشی با روکشی از فلز مقاوم محافظت می شوند مانند کروم در حفاظت سایشی در روکش بدنه ماشین میتوان نام برد.
-
افزایش مقاومت حرارتی